Sociaal Hoorn stelt vragen aan college over het behoud van voordelig zwem-abonnement

Geacht College,

Al jaren bestaat er bij zwembad De Wijzend een abonnement waarbij je in het seizoen kan zwemmen in het openluchtbad en het hele jaar door voor een euro kan zwemmen in zwembad De Waterhoorn.

Nu hebben wij vernomen dat Optisport het De Wijzend-De Waterhoorn combinatieabonnement wil stopzetten. Het beëindigen van dit populaire abonnement is voor Sociaal Hoorn reden om vragen aan het college te stellen.

Sociaal Hoorn vreest dat het aantal bezoekers fors zal teruglopen.  Veel gezinnen, ouderen en andere die graag in het water bewegen maken gebruik van dit abonnement. Op een dergelijke manier komen kinderen op een veilige manier in aanraking met het water en zorgt het ervoor dat bij kinderen met een diploma de zwemvaardigheid op peil blijft. 

Sociaal Hoorn verwacht dat het stopzetten van het abonnement zorgt voor hogere kosten bij de gebruikers van de zwembaden. De toegankelijkheid en betaalbaarheid is voor Sociaal Hoorn van belang. Voor een abonnee kan het zo zijn dat zwemmen bij Optisport fors duurder wordt. In sommige  gevallen kan het betekenen dat het bedrag van 190,30 euro (voor het abonnement 90,30 euro plus 100 keer 1 euro) gaat naar vierhonderd euro  (vier x 25-banenkaart a 100 euro is 400 euro) voor een jaar. Meer dan een verdubbeling. Zwemmen in een zwembad moet voor iedereen zijn. Voor Sociaal Hoorn is het stopzetten van het abonnement dan ook een zeer ongewenste situatie.

Inmiddels hebben wij vernomen dat er onderhandelingen zijn tussen Optisport en de gemeente Hoorn. Sociaal Hoorn wil dat het bestaande combinatieabonnement De Wijzend- De Waterhoorn blijft bestaan.

Sociaal Hoorn heeft de volgende vragen over het stopzetten van het combinatie abonnement De Wijzend – De Waterhoorn.

  1. Wethouder, klopt het dat Optisport het combinatie abonnement niet meer aanbiedt?
  2. Klopt het dat Optisport op dit moment het stopzetten van het combinatieabonnement communiceert met haar bezoekers?
  3. Is de wethouder het met Sociaal Hoorn eens dat door het stopzetten van dit abonnement gebruikers meer moeten gaan betalen voor het zwemmen? Soms wel meer dan het dubbele.
  4. Gaat Optisport met een dergelijk besluit tegen de gemaakte afspraken in? Juist de Raad heeft aangegeven dat betaalbaarheid en de rechten van de abonnementhouders gerespecteerd moeten worden. Dit is in de overeenkomst vastgelegd.
  5. Sociaal Hoorn vindt een dergelijke wijziging onacceptabel en vraagt aan de wethouder om in de onderhandelingen met Optisport het bij bezoekers populaire abonnement te laten bestaan. Is de wethouder bereid om zich hiervoor in te zetten?
  6. Sociaal Hoorn wil dat de gemeenteraad van Hoorn op de hoogte wordt gebracht van de uitkomsten van de onderhandelingen. Tevens vragen wij met een verklaring te komen welke financiële gevolgen dit heeft voor bezoekers.

Met vriendelijke groet,
Jeroen van der Veer

Fractievoorzitter Sociaal Hoorn