Sociaal Hoorn zet zich in voor veilig fietsverkeer

NHD 5 juli:


Regelmatig hoort hij gierende banden, getoeter. En dan weet volkstuinder Peter Entius wel hoe laat het is. Da’s weer een automobilist die een noodstop maakt voor een overstekende fietser bij de spoorwegovergang in de Berkhouterweg.

Het fietspaadje tussen McDonald’s en de Berkhouterweg, dat parallel aan de spoorweg onder snelweg A7 doorloopt, is voor fietsers en voetgangers de enige manier om het fastfoodrestaurant te bereiken. Dagelijks maken hordes scholieren er gebruik van.

Terugkerend is het verleidelijk om rechtdoor te rijden, de Berkhouterweg op. Het betegelde fietspad maakt daar een bocht naar links, naar een oversteek enkele tientallen meters verderop. Maar dat is niet heel duidelijk aangegeven. Het hek met rood-witte planken, dat fietsers op het pad moest houden, is door een combinatie van slecht onderhoud en vandalisme al enige tijd kapot en deels verdwenen. Er heeft zich in het verlengde van het pad in de berm een olifantenpaadje gevormd. Aangezien het gras in de berm lang is, duiken fietsers en scooters daar voor menig automobilist volkomen onverwacht op. ,,Een wonder dat daar nog geen ernstig ongeluk is gebeurd’’, zegt Entius, die aan de andere kant van de Berkhouterweg bij mooi weer bijna dagelijks op de tuin te vinden is.

Sociaal Hoorn

De fractie van Sociaal Hoorn in de gemeenteraad heeft het college van B en W vragen gesteld over de situatie, die volgens haar ’zeer onveilig’ is. Zij vraagt om snel ingrijpen om de gevaarlijke oversteek te verbeteren.

Ook wil de fractie dat het college contact opneemt met de eigenaar van de weg om verlichting aan te brengen langs het fietspad.

Op de Facebookpagina van Sociaal Hoorn wordt gereageerd op het initiatief, waarbij sommigen andere gevaarlijke plekken in Hoorn noemen. De een wijst op de mensen die hun auto op Hof van Hoorn parkeren en tussen de auto’s door de drukke Provincialeweg oversteken naar het ziekenhuis. De ander vindt het fietspad dat bij de Nadorst op de Westerblokker uitkomt levensgevaarlijk, omdat scholieren die hier van rechts komen aanfietsen door een heg pas op het allerlaatst te zien zijn. Ook de oversteek van het parkeerterrein van Zwaluwen 30 naar het sportcomplex is genoemd. En de zebrapaden bij de Huesmolen.

Sociaal Hoorn overweegt nu volgens fractievoorzitter Jeroen van der Veer om naar aanleiding hiervan een meldpunt voor onveilige fietsoversteken in Hoorn te beginnen, om de risicoplekken te inventariseren.